A világ dolgairól matematikus szemmel

Matematika, játékelmélet, és ami eszembe jut

Matematika, játékelmélet, és ami eszembe jut

Mennyit érhet a szavazatod?

A szavazatok értéke a magyar parlamenti választásokon

2018. március 24. - Csóka Endre

Nagyon sokan nem tudják, és rengeteg tévhit is él arról, hogy mi számít értékes és mi számít elvesztegetett szavazatnak. Az itt elérhető tanulmányban matematikai precizitással igyekeztünk meghatározni, hogy egy pártra adott listás szavazat és egy párt jelöltjére adott egyéni szavazat mennyit ér, vagyis átlagosan mekkora befolyással van a parlamenti helyek elosztására. A legfőbb megállapításaink a következőek.

  • Ha egy egyéni körzetben két jelölt szoros versenyben van a győzelemért, akkor a rájuk leadott szavazatnak akár 15-ször akkora a hatása, mint egy bejutó pártra adott listás szavazatnak: olyan, mintha 8 listás szavazatot kapna a jelölt pártja, és 7-8 listás szavazatot elvennénk a riválisától.*
  • Szinte teljesen szorosnak tekinthető az is, ha 70% : 30% esélye van a két jelöltnek a győzelemre (tehát győzelmi esélyekről és nem támogatottságról beszélünk), és még 90% : 10% esély is félig szorosnak számít. Egy győzelemre esélytelen, biztos 2. helyezettre adott szavazat pedig, azon felül, hogy ad 1 listás szavazatot, elvesz 1 listás szavazatot a riválisától is.*
  • Egy legfeljebb harmadik helyre várt jelöltre adott egyéni szavazat legfeljebb 1 listás szavazatot ér.* Ezért még akkor is, ha egy szavazó a két legerősebb jelölttel szemben különböző mértékű ellenérzésekkel viseltet, sokkal hasznosabb lehet a szavazó céljai számára, ha e kettő közül szavaz a kevésbé utáltra, mint ha a kedvenc pártjának a jelöltjére szavazna.
  • A biztos győztesre adott egyéni szavazat 1 listás szavazatot ér.*
  • Egy listás szavazat azon pártoknak a legértékesebb, akik a bejutási határ körül várhatóak. Az 5%-os küszöb átlépése ugyanis többet jelent nekik, mint egy biztos bejutó párt számára +8% listás szavazat. Azt kaptuk, hogy ha legalább 7% esélyt adnak egy párt bejutására (pl. 10-es szorzóval lehet fogadni rá és 1,04-gyel ellene), már akkor is legalább annyit ér a rájuk adott listás szavazat, mint egy biztos bejutóra. Ha egy párt bejutási esélye kb. 17% és 92% között van, akkor több, mint kétszer annyit ér a rá adott listás szavazat, kb. 35% és 76% között pedig több, mint háromszorosát éri egy biztos bejutó pártra adott listás szavazat értékéhez képest.

* Ezek az összehasonlításként használt listás szavazatok nem számítanak bele az 5 ill. 10%-os bejutási határba.

Hogy mindez hogyan jött ki, részletesen elolvasható a tanulmányban, de az alábbiakban adunk egy kis ízelítőt belőle. Először is figyelembe vesszük, hogy nem tudjuk pontosan, hogy a többi szavazó hogyan fog szavazni, ehelyett esélylatolgatásra van lehetőségünk. Vagyis véletlen mennyiségnek tekintjük (pl. egy jól megválasztott lognormális eloszlással), hogy a többiek szavazatai hogyan alakulnak, és ekkor nézzük meg, hogy átlagosan (várható értékben) milyen pártot mennyire segítene egy-egy szavazat.

Míg pártlistán 80 000 - 85 000 szavazatonként jár 1 mandátum, addig a 106 körzetből mindig van jó néhány, ahol pár száz szavazat dönt az első helyről. Ebből is látszik, hogy az egyéni szavazat szoros verseny esetén sokkal értékesebb a listásnál, ezt a tanulmányban pontosabban is megbecsüljük. Az egyéni szavazatokkal kapcsolatban talán annyi még az érdekesség, hogy nagyon megengedőek lehetünk azzal, hogy mikor nevezünk egy versenyt szorosnak.

Matematikailag izgalmasabb a listás szavazatok kérdése. Az első ábra azt mutatja, hogy egy párt becsült (medián) támogatottsága függvényében mennyit ér a rá adott listás szavazat. Ez a görbe egy kicsit érzékeny arra, hogy ebben mekkora bizonytalanságot feltételezünk (én igyekeztem közepeset feltételezni). De mindenképpen valami ilyesmi görbére kell számítani.

listas-ertek.png

A második ábra pedig azt mutatja be, hogy attól függően, hogy mennyi esélyt adunk a párt bejutására, mennyit ér a rá adott listás szavazat. Ez már egy sokkal megbízhatóbb ábra, alig változik valamit, ha más nagyságú (vagy típusú) bizonytalanságot feltételezünk. Ebből például leolvashatjuk, hogy csak azokra a pártokra adott szavazat számít kidobottnak, amelyeknek tényleg szinte semmi esélyük a bejutásra. Amint egy kicsit is reálissá válik a bejutásuk, nagyon hamar (7%-os bejutási esély körül) értékesebbé válik a rájuk adott szavazat, mint egy biztos bejutóra. Ha nagyon kétesélyes a bejutás, akkor pedig több, mint 3-szor annyit ér a rájuk adott listás szavazat. De még egy majdnem biztos bejutóra adott listás szavazat is lényegesen többet érhet, mint egy teljesen biztos bejutó esetén.

ertek-per-esely.png

 

Összefoglalva az látszik, hogy míg egy egyéni szavazat általában a legerősebb jelöltek számára ér legtöbbet, addig egy listás szavazat az 5% körüli pártok számára a legértékesebb.


Itt rögtön fel is merül a kérdés, hogy miért kell ennek így lennie, nem lehetne-e megoldani, hogy mindenkinek érdemes legyen az őszinte preferenciái szerint szavazni, és ne legyen helye a taktikai szavazásnak?
A válasz: de, ez lényegében megoldható lenne, leginkább csak a szándék hiányzik. De ez már egy másik bejegyzés témája lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekelmelet.blog.hu/api/trackback/id/tr4613775226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.25. 13:31:44

Minden esetben szavazz a ballibek ellen, ez leghasznosabb szavazat.

GFR 2018.03.25. 13:56:08

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Érdekes gondolat, de én inkább valakik mellett szeretnék szavazni, nem valakik ellen.
És valljuk be, hogy a jelenleg hatalmon lévő párt és kormány mellett nem igazán tud szavazni egy igaz-lelkű magyar.

mh1973 2018.03.25. 13:57:41

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: tudjuk ennyi a narancs program, ezzel loptok 8 éve, de remélem hamar végetér ez a gusztustalan ámokfutásotok!

KurucInfo Főszerkesztő 2018.03.25. 16:24:27

Szemkiloveto balliberalisokra nem szavazok.

joskapista27 2018.03.25. 17:31:51

Megvárom az első kommentelőt, aki el is olvasta a bejegyzést...

Ha a fidesz veszít legyen POLGÁRHÁBORÚ. 2018.03.25. 17:54:28

@joskapista27: En se nagyon olvastam el mert hosszu bonyolult. A LENYEG ugyis az, hogy megakadalyozuk, hogy a szemkilovetok iszlamizaljak az orszagunkat.

Ranó Matyi 2018.03.25. 17:57:16

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: 2 millió lakjon jól, 8 milllió szopjon. tényleg az

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.03.25. 18:52:06

Néhány megállapítás téves feltételezéseken alapul.

Például feltételezi, hogy nem értékes a választó számára pl. egy nem bejutó, de valamilyen szempontból értékes politikai munkát végző párt által megszerezhető állami támogatás akkor is, ha az nem jár mandátummal. Ez pedig cseppet sem egyértelmű feltételezés.

Vagy éppen az egyéniben felvett támogatás visszafizetésének a kérdése is felmerül.

Hogy csak a biztosan vesztesre szavazás hasznára mondjak példát. De a választók célja sem csak egy dologra terjednek ki, így az egyes stratégiák várható eredményét értékelni sem ilyen egyszerű.

Csóka Endre 2018.03.25. 18:58:46

@Válasszunk: A tanulmányban ezt világossá teszem, hogy a szavazat értéke kizárólag a mandátumok elosztására gyakorolt hatást jelenti.

LongLiveRocknRoll 2018.03.25. 20:20:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
A program tényleg világos:
1. Lopjunk el mindent (de ez nem publikus)
2. Migránsok
3. Soros

Eléggé meggyőző

GFR 2018.03.25. 21:36:26

@IlgumBulgum:
Engem meggyőzött! El kel takarítani ezeket a mocskot a hatalomból.
A hataloméhségük miatt már megbomlott az elméjük. Vagy nem is voltak épelméjűek. Csak az sajnálatos, hogy megfertőztek még kb 2 millió magyart.
A fidesz-kdnp egy betegség. Egy rák. Magyarország rosszindulatú daganata, amit el kell távolítani a jobbulás érdekében.
És hogy jobb lesz-e az ellenzék programja? Ha igazán okosak, akkor létrehoznak egy liberális szakértő kormányt, aki visszavezeti az eltévedt magyar hajót az demokrácia tengerébe, visszaállítja a megcsorbított hírnevét az országnak és elkezdi megmenteni, gyógyítani az országot.
De ehhez kell a magyarok akarata...

tompus 2018.03.25. 21:56:53

@GFR: És erre a legjobb módszer, ha visszajön gyurcsány? Na, ne!

tompus 2018.03.25. 21:57:41

Mivel emőkéből van a legtöbb, a te szavazatod semmit sem ér.

Naidefigyeljenekemberek 2018.03.25. 22:17:12

Nem látom kiemelve az elemzésben az egyéni vesztes, és a győztes-kompenzáció szavazatok átvitelét a listás eredményekbe.

GFR 2018.03.25. 22:22:45

@tompus:
Természetesen nem. Az MSZP és a fattyúutódja a DK Gyurcsánnyal az élén már egyszer bebizonyították, hogy őket sem szabad többé a nép szolgálatába állítani...

zenitó 2018.03.26. 01:00:27

@GFR: Huha...Volt már ilyen "szakértői" kormányunk a történelemben. A pénzügyminisztériumát egy bizonyos Bokros Lakos vezette. Na,ilyen "liberális szakértőktől" egy magyar embernek okádhatnéka támad.

werinter 2018.03.26. 07:32:51

@GFR: A "béke"menetnek nevezett rendezvény jó lehetőség lett volna arra, hogy eltávolítsuk Magyarországról a "Fidesz-rákot" és az összes rákos sejtet.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.26. 10:34:00

Ha nem a Fideszre szavazol, akkor az előrehozott választásra szavazol, hisz azt 40 IQ felett mindenki tudja, hogy Gyurcsány-Jobbik-LMP-MSZP-PM kormány határozatképtelen.

eßemfaßom még áll 2018.03.26. 11:16:25

@GFR: választási eladobható harcinick

"0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

eßemfaßom még áll 2018.03.26. 11:18:16

@IlgumBulgum: választási eladobható harcinick

"0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

dr Brcskzf Gröőő 2018.03.28. 15:27:05

a támogatottság győzelmi esélyre ill. bejutási esélyre konvertálására van valami hozzávetőleges ökölszabály?

Csóka Endre 2018.03.28. 15:56:08

@dr Brcskzf Gröőő: Egyéni jelölt esetén a \Phi^{-1}(becsült különbség / 8%) egy használható támpont, ahol \Phi^{1} a sztenderd normális eloszlás inverze. Listás szavazásnál bonyolultabb a helyzet, mert kis pártoknál egészen más pl. az ún. "biztos szavazók" aránya, mint a várható listás eredmény. Utóbbit sokkal nehezebb becsülni. De ha az megvan, akkor első megközelítésként mehet ugyanez a képlet 8% helyett kb. 1,5%-kal (az 5%-os határ esetén).

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.03.28. 17:28:02

@Csóka Endre: A tanulmányban igen: Itt nem. És sok más kérdés marad nyitva.

Pl. a "ha nem akarsz senkit listán közvetlenül támogatni (lelkiismereti okokból), de a bejutás szélén lévőket, az 1%-ért küzdőket segítenéd szavazz érvénytelenül" c. stratégiát sem látom, hogy vizsgálná a post.

Csóka Endre 2018.03.28. 19:32:45

@Válasszunk: idézek a cikk bevezetéséből:
,,azt hasonlítjuk össze, hogy egy szavazat várható értékben mennyivel segíti az adott pártot vagy jelöltet, avagy, hogy egy plusz (vagy mínusz) szavazat a párt számára átlagosan mennyi mandátumot ad (vagy vesz el). Hangsúlyozzuk tehát, hogy a szavazat értéke kizárólag a mandátumszámra vonatkozó hatásának mértékét fogja jelenteni.''

dr Brcskzf Gröőő 2018.03.28. 21:00:22

@Csóka Endre: ezt sajnos nem értem (a \Phi{-1} értékkészlete nem a teljes számegyenes?), szóval egyszerűsítve a kérdésemet: a második legfőbb megállapításodban szereplő 70%:30% (90%:10%) győzelmi esély kb. mekkora támogatásbeli különbséget jelent? És ugye ha olyat olvasnék, hogy a Fidesz-jelölt támogatottsága 44%, az összellenzéki jelölté meg 40%, akkor a különbség nem 4%, hanem 10%?

Csóka Endre 2018.03.28. 23:01:17

@dr Brcskzf Gröőő: Bocsánat, az inverzet felejtsd el, egyszerűen \Phi.
A 44% és a 40% közötti különbséget 4%-nak kell tekinteni.

dr Brcskzf Gröőő 2018.04.03. 14:20:07

@Csóka Endre: mmég egy önellenőrző kérdés: az a normális eloszlás a standard, ahol a várható érték 0, a szórásnégyzet meg... ugye nem 1, akkor talán 1/2? merthogy a tanulmányban 3,6%-os támogatottságnál (-1,4% a küszöbhöz képest) adod a 7%-os bejutási esélyt.

Csóka Endre 2018.04.03. 16:59:27

@dr Brcskzf Gröőő: Más a szórás az egyéni és a listás esetben. Az 1.2 fejezet végén találod listáshoz a feltételezett sűrűségfüggvényt: log p / (1-p) skálán normális eloszlás 1/4 szórással. (Ha nem vagyunk 0 közelében, akkor ez majdnem ugyanolyan, mint egy normális eloszlás.)
süti beállítások módosítása