A világ dolgairól matematikus szemmel

Matematika, játékelmélet, és ami eszembe jut

Matematika, játékelmélet, és ami eszembe jut

Most a legönzőbb embereknek is megéri védekezni a vírus ellen!

2020. november 02. - Csóka Endre

A vírus ezekben a hetekben fog végigsöpörni a magyar társadalmon. Körülbelül minden tizedik olyan ember, aki maszk nélkül odaáll közvetlenül mellénk, fertőzött. Akik most megfertőződnek, ha kórházba kerülnek, nem jut majd nekik elegendő orvos. Nagyságrendileg 10 000 halottra számíthatunk. A szabályos maszkviselésen, a távolságtartáson és a kézmosáson kívül a legfőbb, amit tehetünk, az, hogy amennyire tudjuk, kerüljük azokat a helyeket, ahol megfertőződhetünk. És persze figyelünk magunkra, eleget pihenünk és egészségesen étkezünk.

Ezek a hetek lesznek a legkritikusabbak. Utána, ahogy a társadalom jelentős része - így vagy úgy - túlesik a fertőzésen, körülbelül a szeptemberi-októberi szintre fog visszacsökkenni a kockázat. Kialakul ugyanis egy részleges és ideiglenes nyájimmunitásunk. Télen, a védőoltásoknak hála pedig reméljük, hogy végre vége lesz ennek a rémálomnak.

Az önző érdek


Tavasszal a járvány megállítása volt a tét, nem sokon múlott a siker, szerencse is kellett hozzá. Ekkor a felelőtlen ember sokkal nagyobb kárt okozott a társadalomnak, mint saját magának. Hiszen bár felelőtlen viselkedés mellett is kicsi volt az esélye, hogy megfertőződjön, de olyankor a rajta átmenő fertőzési láncok révén százakkal is növelhette a fertőzöttek számát, illetve a járvány visszaszorításának sikerét is kockáztathatta. Teljesen reális például, hogy egy felelőtlen ember megfertőződött, és továbbadta másoknak, akik továbbadták másoknak, akik továbbadták másoknak, akik közül valaki belehalt.

Most azonban más a helyzet. Most hatalmas a fertőzöttség, sajnos már csak a nyájimmunitásra tudunk támaszkodni és nem az összes fertőzési lánc elvágására. (Tehát elbuktuk a csatát, csak a kármentés maradt.) Most a felelőtlen ember nagy eséllyel meg is fertőződik, és ezzel sokkal jobban veszélyezteti saját és családja egészségét, mint tavasszal. De a társadalomnak most kisebb károkat okoz, mivel többnyire olyanoknak tudja átadni a vírust, akik már találkoztak vagy amúgy is találkoznának vele.

Tehát tavasszal és nyáron az önző embereknek és a hülyéknek lehetett okuk arra, hogy ne tartsák be a járványügyi védekezést. Most már inkább csak a hülyéknek.

Az eddigi védekezés mérlege és a védőoltás


Tavasszal valószínűleg a vírus egy kicsit veszélyesebb változatával volt dolgunk, és az orvosok is kevésbé tudták a hatékony gyógymódot, minden téren kevésbé voltunk felkészülve rá. Ha akkor szétterjed a járvány, annak nagyságrendileg 10 000-rel több halálos áldozata lett volna, mint amennyi most lesz. Legalább ennyi ember életét mentettük meg azzal, hogy az első hullámot megállítottuk. Erre joggal lehettünk büszkék!

Sajnos a második hullám megállítására nem volt elegendő akarat, pedig már nem lett volna messze a védőoltás. Egy ilyen kudarchoz nem kell többségi ellenállás, elég hozzá egy felelőtlen kisebbség is, és egy közeg, ami eltűri a felelőtlenségüket. Ezért köszönetet mondhatunk alsó és felső szinten mindenkinek, aki szabotálta a védekezést. Nem azokra gondolok, akik felelős kompromisszumot kerestek a védekezés és a normális élet között, ők a jó oldalon álltak. Hanem például azokra, akik azt hirdették, hogy ez a vírushiszti” csak egy összeesküvés, vagy nem veszélyesebb az influenzánál, vagy a maszk nem is használ. Vagy tömegrendezvényeket szerveztek, engedélyeztek, vagy csak bármilyen tömegbe „bátran” bementek. És azokra, akiknek hatalmukban állt volna tenni valamit, de inkább homokba dugták a fejüket, vagy látszatintézkedéseket hoztak. Reméljük, hogy most ők büszkék magukra, és együtt tudnak élni az általuk okozott halálesetek tudatával!

És még egy kört le kell majd futni. Remélhetőleg a télen jön a védőoltás, de már itt vannak köztünk az oltásellenesek, akik nagyon tudják, hogy már a koronavírust is azért találták ki, hogy az oltással csipet ültessenek belénk a zsidók és a románok. Ez azért nagy baj, mert a védőoltás csak a beoltott emberek többségének ad védettséget, de nem mindenkinek. Akikben nem alakul ki védettség, azokat a többiek nyájimmunitása védhetné meg. De ha a kormány nem teszi mindenkinek kötelezővé az oltást, és elég sokan nem kérnek belőle, akkor velük együtt még mindig maradhat elegendő fertőzőképes ember ahhoz, hogy védekezés nélkül a vírus képes legyen az immunitás nélküliek között is terjedni.

Feltéve, hogy a védőoltás a most zajló teszteken is biztonságosnak bizonyul, és a szakértői társadalom (a szokásos egy-két hangos kivételtől eltekintve) jóváhagyja, akkor az oltás megtagadásához egyszerre kell majd önzőnek és hülyének is lenni.

halaleset-wiki.png

A halálesetek számának alakulása Magyarországon (Wikipedia)
tesztek-wiki.pngA pozitív PCR-tesztek arányának alakulása Magyarországon (Wikipedia)

esetek-wiki.png

A PCR-teszttel igazolt fertőzések számának alakulása Magyarországon (Wikipedia)

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekelmelet.blog.hu/api/trackback/id/tr5216268526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2020.11.03. 13:17:30

Korrekt, értelmes poszt.
REMÉLEM SOKAN SZERETNÉK MEGÚSZNI A HÖRGŐ INTENZÍV ÁGYAKAT.

A HÚÚÚÚZD MEG -----ERESZD MEG MÓDSZER CSINÁLJA A HALÁLOS HULLÁMZÁSOKAT. A KANTÁRSZÍJAT VISZONT AZ OPERATÍV TÖRZS KEZELI ! AZ ERESZDMEG.......ÖSSZEGYŰJTI A VÍRUSOKAT ÉS SZÉTSPRICCELI A SZÉLRÓZSA MINDEN IRÁNYÁBA ! (PL.NYARALNI MENT 300 EZER EMBERKE AKIK SZÉTTERÍTETTÉK A VÍRUST...), EZUTÁN A HÚZDMEG MÁR A HALOTTAK EMELKEDÉSÉT MUTATJA MEG. ORBÁN A MUNKAALAPÚ TÁRSADALMAT MANTRÁZZA, ÉN MEG NEM AKAROK A HÚZD-ERESZDMEG JÁTÉKÁBAN RÉSZT VENNI !!!!!!!!!...DE Ő.....BELEKÉNYSZERÍT MINDENKIT EBBE A HALÁLOS TÁRSASJÁTÉKBA ELŐRE MEGTERVEZETT LÉTSZÁMMAL !!!!

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.11.03. 14:08:02

Aha, ezt szinte látom magam előtt, ahogy az észérvek áthatolnak a szűrőrendszeren. Te aztán telve vagy naív jóindulattal. A korbács: az segít majd. A Mester is tudja, hogy minden jó játékban kötöttek, egyértelműek és szigorúak a szabályok: ez garantálja, hogy a játékosok mindegyike élvezze a játékot.

zordidok.blog.hu/2020/11/03/kedves_felazsiai_piros_pottyos_seggu_honfitarsaim

accountant050915 2020.11.03. 14:16:27

Egyszerü lenne ez - hordjad a maszkot (rendesen, orrot eltakarva), mosd a kezet (igen pisilés után is, 30mp, szappannal), ne állj a màsik nyakára a sorban azért mert sietsz haza tvzni, és lenne tized ennyi haláleset, sokkal kevésbé bezuhanó gazdaság, esély egy normális életre. De a proli nem teszi meg, hogy hihessen az összeesküvés elméleteinek, ezzel próbálván igazolni azt, hogy bár ö maga csak az Élet iskoláját végezte el, ahol Isten a tanár, de mégis okosabb mint a többi balek (köztük a titkon irigyelt egyetemet végzett ismerösei), mert ök nem tudják a titkot amit ö - nem látták a leleplezö videot YouTube-n, nem olvastak Dr. Gödényt, meg blogspot-os okosságokat arról, hogy a vírus nem is létezik.

Exploiter 2020.11.03. 16:15:14

Előbb majd legyen már az, hogy
- megvan az oltás
- működik is
- ha akarod be is adathatod, mert elérhető

Ami jelenleg egyelőre a "nem sokat kell várni" kategória, ha minden jól megy, talán 2021Q2.
Esetleg.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.11.03. 18:01:16

"Tehát tavasszal és nyáron az önző embereknek és a hülyéknek lehetett okuk arra, hogy ne tartsák be a járványügyi védekezést."

Nem egészen értem az ide vezető okfejtésedet.

Szalay Miklós 2020.11.03. 18:05:31

Itt elég jó kiképzést kaphat közgazdaságból, aki akar:

egyvilag.hu/temak.shtml#agazdasagelmelete1

Nem kimondottan játékelmélet, de arról is van benne egy bevezető:

egyvilag.hu/temakep/084.shtml#p14

Exploiter 2020.11.03. 18:26:46

@josef_1:

Teljesen mindegy, én mire gondolok, lesz ez több is.
Valószínűleg 200 alatt megáll.

dare 2020.11.03. 22:35:08

Három alkalommal is kerültem már olyan helyzetbe, ahol utólag kiderült, hogy volt koronavírus pozitív egyén a közelemben.
Rajtuk is maszk volt, és rajtam is maszk volt.
Csak zárt térben hordok maszkot, ami eddig úgy néz ki, hogy nekem segített.
Nem biztos, hogy a maszk akadályozta meg a fertőzést, 100%,-ban nem merném ezt kijelenteni, lehet olyan tünetmentesek voltak, akik még nem fertőztek, nem tudom, de az biztos, hogy zárt térben a maszk nekem eddig hatékonynak bizonyult.
Jó, használok kézfertőtlenítőt ( na nem sürven), szedek C vitamint D vitaminnal + E ( amikor eszembe jut, szintén hiányos vagyok ezen a téren is), és a maszkot is csak zárt térben veszem fel (sajnos ezt se mindig rendeltetésszerűen úgy ahogy kellene).

Csak a maszkelleneseknek: Ha nem okoz olyan őrülten nagy gondot, zárt térben vegyenek fel maszkot, higgyék el, többet árt ha nincs, mint ha van.
süti beállítások módosítása